.
OwnerDiaries The Owner Links


wishlist :)
azam 2014 n selamanya :).

puasa sunat isnin khamis.
hntar parents g mekah.
kahwin.
kereta sendiri.
dekan.
wanna be pro. chef


music :).


musik bagaikan irama dalam kehidupan


their words :).


jikalau hati dah keras

Isnin, 4 November 2013 | 0 Sweet Sour Comment

Assalamualaikum


hye bloggies... sihat ? Alhmdulillah sis sihat ja. dah lama dah x update blog. busy ngn study agaknya. busy la sangat kan ? hehe. tapi arini sis nk buat satu perkongsian . perkongsian ringkasan daripada Ustaz Don sendiri.

mengapa hati kita keras ?

dalam hadis Rasulullah SAW berkata : kurangkan lah kita daripada bercakap, selain daripada berzikir kepada Allah SWT, kerana orang yang banyak bercakap, akan menyebabkan hatinya keras , dan di hujung hadis tu nabi sambung lagi, dan orang yang paling jauh dengan Allah, adalah orang yang hatinya keras

Apabila diakhirat kelak, orang yang palinggggg jauh , adalah orang yang hatinya keras. MasyaAllah.

mengapa hati keras ? pertama sekali kerana terlalu banyak bercakap. bercakap yang tidak mengingati Allah. Apabila kita banyak bercakap, maka sedikit demi sedikit, hati mula keras.

muhasabah diri sahabat2 ~~~

kita manusia biasa....kita perlu ingat , kita hanya manusia biasa, sukar untuk kita berzikir 24 jam. :) sukar sangat. kalau boleh.. Alhmdulillah..

ada cara yang senang..dengan perbualan biasa, kita mmpu jadikan sebagai zikir .. macam mana ? cuba kita renungkan, adakah dalam percakapan kita , kita mmpu selitkan dengan nama2 Allah ? contohnya, ketika kita berjaya. ucapkan lah.. "Alhmdulillah aku berjaya buat, syukur Allah yang memudahkan segala urusan"... itu adalah salah satu kalimah zikir.

andai kita sedar kita bercakap yang sia2...andai kita sedar semua itu, maka kita berpotensi mempunyai hati yang keras. berubahlah ^_^ berusaha mengelakkan dengan perkara yang sia2. :'(

kerana, jika hati dah keras, kita lah hamba yang paling jauh dengan Allah..... :'(

masih ada masa utk berubah... masih ada masa ! bagaimana ? bagaimana utk menjadikan kata2 ini zikir ? bagaimana ? persoalan ini sudah terjawab.. maka anda yang harus memilih :)

p/s : aku sedang berubah, jika jatuh , kau bangunkan lah, jika tersesat , mohon kau membawa aku ke jalan yang benar. jgn sesekali kau memandang ku dengan sebelah mata. aku hanya manusia biasa. penuh dengan kejahilan .

misi muslimah sejati tetap aku teruskan :')


Older Post | Newer Post