.
Owner



Diaries The Owner Links


wishlist :)




azam 2014 n selamanya :).

puasa sunat isnin khamis.
hntar parents g mekah.
kahwin.
kereta sendiri.
dekan.
wanna be pro. chef


music :).


musik bagaikan irama dalam kehidupan


their words :).


ilmu tanpa amal adalah gila

Ahad, 30 Jun 2013 | 0 Sweet Sour Comment

Assalamualaikum


Arini otak tepu nak update blog. tapi bila x update rasa mcm x lengkap hidup ni. acewahhh  ! tada pa, sekarang ni tgh bosan, so mmg nak update blog la :D

back to our title...

ilmu tanpa amal adalah gila


apa yang sis mksudkan? actually a get this word from nurse. he said like tht when i cant answer his question. i said, im forget, then terus dia cakap "awak tawu tak, ilmu tnpa amal ni adalah gila". dia cakap smbil senyum la :) but dalam masa yang sama, sis tersentap. rasa mcm "malu" pun ada.

then bila sis duk sorang2, n tergiang2 apa yang dia cakap. then sis rsa semua yang dia cakap tu betul. n until now, ayat tu always sis ingat.

apa guna nya kita tuntut ilmu tu tapi x amalkan. tmbah2 ilmu Allah. Pendidikan Islam SPM A+ tapi dalam kehidupan seharian , tak pernah amal pun. kan kerja giler tu.

now im try to change my self. sis nk jadi baik... baik di mata Allah. insyaAllah :') x salahkan? InsyaAllah :)

sis still terfikir, adakan pointer yang sis dapat aritu gara2 niat yang x betul? ya sis belajar kerana Allah. mungkin sis x sedar, dalam masa yang sama.. sis lebih fokuskan nilai pointer. Astaufirullahalazim. Sekarang ni baru sis sedar.

bagi orang islam , menuntut ilmu adalah satu kewajipan. :)

menuntut ilmulah dalam keadaan yang ikhlas dan penuh keberkatan. InsyaAllah, all will be easy :) n we will feel fun to learn :)

kita juga x lepas dri ujian Allah. jangan pernah mengeluh kalau menuntut ilmu, sebaliknya  kita berusaha. Allah itu Maha adil dan maha mengetahui. Allah dah aturkan segalanya :)

hehe....

now, sis kat rumah ja. n sedang berulang alik ke hospital untuk jaga adik. adik sis excident. dah seminggu lebih adik terlantar kat hospital. Hanya Allah yang tawu perasaan sis sekarang. tidur dengan titisan air mata . n dapat tau abang pun sakit. lagi bimbang hati ni. selalu sangat terfikirkan keadaan dia. smpai terbawak ke mimpi. semoga cepat sembuh :) Syud hanya mampu doakan dari jauh.

by the way sis nak ucapkan syukran kepada semua kawan yang tak putus2 tya khbar sis n adik. care sungguh depa ni. InsyaAllah " all is well ".

Alhmdulillah tadi adik baru ja hbes operation buat kali kedua. syukur Allah permudahkan segala urusan

#MissHim



Older Post | Newer Post