.
OwnerDiaries The Owner Links


wishlist :)
azam 2014 n selamanya :).

puasa sunat isnin khamis.
hntar parents g mekah.
kahwin.
kereta sendiri.
dekan.
wanna be pro. chef


music :).


musik bagaikan irama dalam kehidupan


their words :).


Mengenai MATRIKULASI ^_^

Ahad, 19 Mei 2013 | 0 Sweet Sour Comment

Assalamualaikum | Salam Sejahtera


hye blogies. hopefully dalam keadaan sihat sejahtera la. previous post im story abt my besties forever. Now im kindly to story to all of u abt Matrikulasi. haaa, btw, congrate kpad adik2 yang mendapat tawaran masuk ke matrikulasi.

bila sis usya2 facebook ni, rupanya banyak sangat persoalan mengenai matrikulasi. n ada yang pandang pelik ngn matrikulasi ni.

ada yang kata matrikulasi ni susah. so jangan pegi. ada yang kata better masuk U daripada masuk matrik.

so post kali ni sis bukannya nak memburukkan universiti lain tapi nak menyatakan kebaikan matrikulasi kepada adik2 yang bakal menjadi junior sis nanti. untuk pengetahuan adik2, sis pun student matrik batch 2012/2013. so kat sini i will story my experience.

kebanyakan yang story tntg bahaya masuk matrik ni selalunya golongan yang tak pernah masuk matrik pun kan? baik mengaku cepat ! heheh. * tembak ngn pistol ayaq baru taw :D

so kat sini sis akan menjawab persoalan dari pada adik2 yang dah inbox,mesej,cbox ngn tya face to face kat sisi.

1. sis matrik ni susah tak?
kalau sis kata senang mcm gah sangat, cakap susah adik2 takut pulak nak masuk matrik. tapi adik2 boleh kan? fikir secara logik , orang yang tak baca buku ada ka yg berjaya *kecuali dengan izin Allah* if dari tadika kita tak belajar A, B, C, mustahil kita dapat membaca, so sebagai ayat pendek. setiap usaha, pasti ada hasil. SPM mmpu dapat result plus plus. nk masuk matrik takut? yakinnnn ! semangat ! n keinginan !. jangan jadi lemah.

2. sis jadual padat tak?
kehidupan sis kat matrik mcm budak2 normal ja . sis boleh makan. boleh mandi. setiap petang boleh trun riadah, can watch movie, assignment can handle. ada masa tidur, masa borak2 ngn kawan pun ada. haaa bg yg ada ehem2 tu, still boleh cntct. boleh main gitar. boleh pegi macam2 trip. boleh buat party n macam tu  masih tak cukup masa ka nak enjoy?

look. tak padat sangat kan? bukannya sis nak cadangkan bnda2 tu utk adik2 buat. cuma kurangkan la. bnda lagha elakkan :) lebih baik menuntut ilmu. dapat pahala. Subhanallah :D

3.sis .. sis tawu tak, kawan saya dulu masuk matrik, then fail. pastu kena buang
cakap kat orang tu, lain kali bila Allah bg peluang, gunakan sebaiknya. ni kelas pun ponteng.n buat bnda yang tak patut. mcm mna tak fail. yang fail ni sikit sangat sangat sangat sangat la, kalangan depa ni yang malas berusaha dan penuh dengan seribu alasan. ada juga yang tak minat tapi dipaksa oleh mak ayah. tapi buktinya matrik ni kita mampu score dengan tengok percapaian senior2 n insyaAllah ramai yang boleh score.

kalau kakak abg senior yang lain boleh score,  xkan nak kata korang tak boleh? come on la. jadi kuat. InsyaAllah adik2 akan berjaya . Amin :)

4.orang kata pembelajaran kat matrik sangat cepat.
cepat? haaaa. mau nya tak rasa cepat. semuanya masalah dtang dari dri kita. kita melengahkan masa. sebab tu kita akan rasa tak boleh cover mcm2 topic. fokus ! fokus ! fokus !. ni dalam kuliah bukannya main sedap, tidurrrr ja. :D sebab tu disarankan agar study group, buat mind map n buat latihan. study smart ! baru tak letih :)

haaaa... dah terjawabkan persoalan. ??? sis rasa setakat ini ja la yang mampu sis menjawab persoalan adik2 tu, think positive ya :D

pelajar yang cemerlang akan sedia membantu rakannya, dan dia juga sedia dibantu

Older Post | Newer Post